Bitcoin Hypotheken uitgelegd

Een crypto-hypotheek houdt in dat je digitale valuta zoals Bitcoin (BTC) of Ether (ETH) gebruikt als onderpand voor een traditionele hypotheek.

Deze vorm van hypotheekverstrekking ontstond door de populariteit en de hoge volatiliteit van de cryptomarkt, met het idee om digitale activa in te zetten voor het verkrijgen van conventionele leningen. Bij een crypto-hypotheek wordt de leensom bepaald op basis van de waarde van de cryptovaluta, die als onderpand dient tot de lening is terugbetaald.

De eerste bekende crypto-hypotheken kwamen van het platform Salt Lending in 2018, waarbij klanten hun cryptovaluta als onderpand voor leningen konden gebruiken. Ondanks aanvankelijke juridische en regelgevende uitdagingen, paste het bedrijf later zijn aanbod aan.

Soorten Crypto Hypotheken

Er zijn verschillende soorten crypto-hypotheken, zoals:

  • Koophypotheken: Voor vastgoedfinanciering met crypto als onderpand.

  • Herfinanciering: Bestaande hypotheken herfinancieren met crypto als onderpand.

  • Overbruggingsleningen: Korte-termijn leningen met crypto als onderpand om de periode tussen aankoop van nieuw vastgoed en verkoop van bestaand vastgoed te overbruggen.

Werking van Crypto Hypotheken

Bij een crypto hypotheek wordt de cryptovaluta van de lener als onderpand gebruikt. De leensom is afhankelijk van de waarde van dit onderpand. De acceptatie van de cryptovaluta, rentetarieven, terugbetaalvoorwaarden en looptijd worden bepaald, waarna de lener de afgesproken hoeveelheid crypto in een escrow-rekening van de kredietverstrekker stort. Deze onderpanden blijven vergrendeld gedurende de looptijd van de lening.

Betalingen gebeuren meestal in fiatgeld. Na volledige terugbetaling krijgt de lener het onderpand terug. Als de waarde van de cryptovaluta sterk daalt, kan er een margin call plaatsvinden, waarbij de lener extra onderpand moet storten.

Crypto Hypotheekproducten

Er zijn verschillende producten, zoals:

  • Crypto-onderpand leningen: Leningen verkrijgen met crypto als onderpand.

  • Stablecoin-hypotheken: Leningen met stablecoins (digitale valuta gekoppeld aan stabiele activa zoals fiatgeld) als onderpand.

  • DeFi-hypotheken: Uitgegeven via blockchain-technologie en smart contracts.

  • Cross-collateralization: Gebruik van diverse cryptovaluta als onderpand.

  • Fractionele eigendomshypotheken: Vastgoed tokeniseren en fractioneel eigendom aanbieden.

Huis Kopen met Crypto Hypotheek

Voor het kopen van een huis met een cryptohypotheek moet men onderzoek doen naar kredietverstrekkers, geschikte crypto als onderpand kiezen, een leningsaanvraag indienen en rekening houden met juridische aspecten. De lening wordt vaak verstrekt in fiatgeld, cryptocurrencies of stablecoins.

Voordelen van Crypto Hypotheken

Crypto hypotheken bieden toegang tot activa zonder verkoop van digitale activa, helpen belastingen vermijden en maken traditionele investeringen mogelijk. Ze bevorderen financiële inclusie en bieden controle over blootstelling aan digitale activa.

Risico's van Crypto Hypotheken

Risico's zijn onder meer de volatiliteit van cryptovaluta, onzekere regelgeving, beveiligingsrisico's en het afwegen van risico-rendementsverhoudingen. Het is belangrijk om goed te overwegen of een crypto-hypotheek past bij de persoonlijke situatie, rekening houdend met mogelijke winsten versus potentiële verliezen.

(Bron: Cointelegraph)

Volgende
Volgende

Bitcoin Hypotheekaanbieders 2024