Huis kopen met Bitcoin als onderpand
In de toekomst gaat het zeker mogelijk zijn om huizen te kopen met Bitcoin als onderpand. Waarom dat nu nog niet kan in Nederland en veel andere landen, wordt een beetje meer duidelijk als je luistert naar deze podcast van Bitcoin Magazine: Buying houses with Bitcoin.
Voor uitleners van geld is Bitcoin juist veel interessanter als onderpand dan vastgoed. Ga maar na: Het is sneller en makkelijker te verkopen, dus liquide te maken, in geval de lener niet aan de betalingsverplichtingen kan voldoen. Ook is het makkelijker om extra onderpand te vragen als de waarde van het onderpand door prijsdalingen, onder een bepaalde waarde komt. Dit is overigens een raar fenomeen, aangezien dit met huizen als onderpand niet gebeurt als die in waarde dalen.
Maar waarom bieden niet meer geldverstrekkers dan diensten aan waar je leningen kunt krijgen of een hypotheek tegen je Bitcoin?
Zoals zo vaak is er wetgeving die een snellere adoptie van deze diensten in de weg staat. Geldverstrekkers in de VS, dat is waar deze podcast betrekking op heeft, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen bij het verstrekken van een lening. Die zien bijvoorbeeld op KYC (Know Your Customer, ‘ken je klant’) en AML (Anti Money Laundering, tegen witwassen). Onderdeel daarvan is het aanleveren van zaken als kredietwaardigheid, inkomsten, schulden etc.
Dit komt allemaal samen in een ‘pre-approval letter’, zonder welke een aanvraag sowieso zo goed als kansloos is. Het kijken naar banktegoeden, of Bitcoin tegoeden in dit geval, is geen doorslaggevend onderdeel. Dus op basis van alleen een heel hoog bank- of Bitcoin-saldo, kun je dus geen hypotheek of lening krijgen.
Dus eigenlijk kunnen banken en andere aanbieders geen Bitcoin hypotheken aanbieden zonder de bestaande regels te overtreden! Dit vereist dus nog aanpassingen in wetgeving, voordat dit op grote schaal zal worden aangeboden.
Natuurlijk kijken ze ook naar de waarde van het onderpand. Dus is het pand wel waard wat jij ervoor betaalt en waarvoor je een lening wilt afsluiten. Ook dit werkt anders bij Bitcoin, waar de prijs per dag kan variëren.
Maar hoe gaan banken straks om met het bewaren van jouw Bitcoin? Kun je je Bitcoin die je als onderpand hebt gegeven, ook in eigen beheer houden. Dat moet zich allemaal de komende jaren nog verder uitwijzen. Stay tuned!