Hypotheek aanvragen op basis van Bitcoin?

Hypotheek aanvragen met Bitcoin als onderpand?

Een hypotheek aanvragen gebeurt al sinds jaar en dag op basis van vastgoed als onderpand. De bank of een andere hypotheekverstrekker krijgt het recht om het onderpand te verkopen als jij niet meer aan je rente- en/of aflossingsverplichting zou kunnen voldoen. Maar zou je ook een hypotheek kunnen krijgen op basis van een ander onderpand als vastgoed? Bitcoin bijvoorbeeld?

Wat is een Bitcoin Hypotheek

Een hypotheek met Bitcoin als onderpand betekent dat je geld leent bij een partij die daarvoor een bepaald bedrag aan Bitcoin in onderpand krijgt. Het onderpand blijft dus eigendom van de aanvrager van de hypotheek. Maar de aanbieder krijgt het recht dit onderpand te verkopen als de aanvrager niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen óf als de waarde van het onderpand beneden een bepaald niveau daalt.

Voordelen van een Bitcoin Hypotheek

Bitcoin is in de ogen van veel beleggers, economen en andere financiële experts een vorm van ‘digitaal vastgoed’. Het heeft echter veel voordelen ten opzichte van traditioneel vastgoed. Voor de aanbieder van de Bitcoin hypotheek zijn dit enkele voordelen:

  • Digitaal vastgoed is niet gebonden aan een bepaalde locatie, dus is voor veel meer mensen relevant. In tegenstelling tot een kantoorpand in Amsterdam, wat je nu eenmaal niet kunt verplaatsen naar Hong Kong bijvoorbeeld.

  • Digitaal vastgoed is veel couranter dan traditioneel vastgoed. Het verkopen van een huis of kantoor duurt zomaar enkele weken of zelfs langer. Bitcoin kun je 24/7 en 365 dagen per jaar verkopen.

  • Digitaal vastgoed is veel makkelijker ‘in stukjes te hakken’ dan traditioneel vastgoed. Een Bitcoin kun je in 100 miljoen stukjes van 1 Satoshi verkopen. Bij een huis of kantoorpand is dat niet mogelijk.

De aanvrager van de hypotheek kan door de genoemde voordelen profiteren van relatief lage kosten voor zijn hypotheek. De risico’s voor de aanbieder zijn namelijk lager, waardoor ook de risicopremie minder hoog hoeft te zijn. Ook profiteert de aanvrager van het feit dat hij zijn Bitcoin niet hoeft te verkopen en zo kan profiteren van een eventuele waardestijging.

Voor de aanvrager zijn er ook nadelen aan het hebben van een hypotheek op basis van Bitcoin. Voor de aanvrager kan het nadelig zijn als de koers, die nu eenmaal volatiel is, opeens een stuk lager is. Zaak is dus om je hypotheek ‘over collateralized’ te laten zijn. Dat wil zeggen dat je onderpand fors meer waard is dan de hypotheek die je aanvraagt. Op die manier kun je potentiële verliezen makkelijk opvangen met je onderpand.

Bitcion Hypotheek in Nederland

In Nederland zijn momenteel nog geen partijen actief die een hypotheek aanbieden op basis van Bitcoin. Maar de ontwikkelingen op dit gebied gaan snel. In de Verenigde Staten zijn er diverse aanbieders die leningen aanbieden op basis van Bitcoin of andere cryptocurrencies als onderpand. Zodra dit in Nederland ook mogelijk is, berichten we daar uiteraard over op deze website en via andere kanalen.

Vorige
Vorige

Veelgestelde vragen rondom Bitcoin hypotheken